Skapa webbsidor som når alla människor

websiteOavsett om du är webbdesigner eller en enskild företagare som ska skapa en hemsida eller skapar hemsidor dagligen kommer det att vara många faktorer att se till för att denna hemsida ska kunna läsas, förstås och hanteras av alla. Nu räknar man naturligtvis inte med så grova handikapp som förlamning eller Parkinsons, men det finns mycket att se till. Det första som är viktigt när du specificerar riktlinjerna för en hemsida och hur den ska se ut är att du även tänker på att texten ska vara lättläst, samt att inte ha för mycket störande effekter. Efter det kommer naturligtvis att sidan ska kunna läsas i mobiler, samt vara av ett modernt snitt.

När du väl har kommit till den punkten kommer du att behöva fundera på om du ska ha en klickbar meny med många undersidor, eller om det ska vara en så kallad one page, där det både finns en meny samt att hela sidan kan rullas upp och ned. Ibland kan det vara en fördel med att välja en one page, då de som har lägre kapacitet att hantera musen och hela tiden klicka sig fram bara behöver använda scrollhjulet. Bara detta kan leda till att du når ut till flera målgrupper och läsare.

Något annat som är ytterst viktigt är att du måste tänka på att inte ha för mycket färger och effekter, då detta kan störa de som lider av huvudvärk och störs av många rörliga detaljer. Här är det bättre att vara tydlig och verkligen jobba med mjuka färger på bilder, samt fokusera på att innehållet blir lättläst för synskadade. Detta var bara några av de faktorer som spelar in på hur många som du når ut till med din hemsida. Den får naturligtvis inte heller bli tråkig för alla de som lever ett helt vanligt och friskt liv.